Nové hostýnské zvony dostaly požehnání

07.05.2012 23:05

Bystřice pod Hostýnem  ( emi )  - Když se před dvěma lety Josef Psík rozhodl, že uspořádá sbírku na nové zvony pro Hostýn, ani sám nevěřil, že se jich podaří zaplatit rovnou sedm. Iniciátor myšlenky spolu s Maticí Svatohostýnskou a věřícími měli v neděli 6. května důvod k radosti – novým zvonům požehnal arcibiskup Jan Graubner.

„Aby jejich hlas byl srozumitelný všem, kteří ho uslyší, aby jejich srdce souzněla s hlasy zvonů,“ zaznělo při kázání arcibiskupa. V roce jubilea korunovace Panny Marie se po dlouhých létech vracejí zvony na věže svatohostýnské baziliky.  Staré hostýnské zvony, Neposkvrněné početí Panny Marie a Matky Boží Marie doplní sedmero originálů nesoucí jména Panna Maria Nanebevzatá, Svatý Jan Sarkander, Svatý Cyril a Metoděj, Svatý Josef, Svatá Rodina, Svatý Ignác a Služebník Boží Antonín Cyril Stojan. 

„Poděkování patří všem větším i menším dárcům, protože Bůh nehledí na velikost daru, jako na velikost lásky. Zvony jsou radostnou zvěstí o vaší víře a lásce k Panně Marii a velkodušnosti a touze  oslavit Boha na tomto krásném a  promodleném mariánském místě,“ vyzdvihl  rektor baziliky,  Jiří Šolc. Současně dodal, že dílo bude dokončeno až po zavěšení zvonů, kdy se naplno  rozezní při hlavních oslavách v srpnu. 

Posvěcení šesti zvonů, sedmý je třeba ulít znovu, přihlížely davy věřících. „Pro nás to moc znamená, panenku Marii máme rádi. Hostýn nás přitahuje, strašně se nám tady líbí, “ vyznala se Anna Tomisová z Hulína.

foto zde : https://www.rajce.net/a6386142