České a italské židle jsou k vidění na zámku

06.05.2012 23:56

Bystřice pod Hostýnem  ( emi ) - Na bystřickém zámku byla zahájena výstava s názvem Současný nábytkový design.  Jedná se o první výstavu, která v průběhu svého konání změní podobu.  Expozice se představila kolekcí  Židle  / Sedia 2012. Kromě domácích výrobců se na ní představily židle (italsky sedia)  sevoitalských producentů sdružených v asociaci ASDI. Ta má sídlo v San Giovanni al Natisone, partnerském městě Bystřice pod Hostýnem.

„Bystřice je pro nás symbolem nábytkářství a vzorem této průmyslové tradice, věříme v další rozvinutí spolupráce v dané oblasti,“ objasnil Roberto Migotto – víceprezident Asociace dřevařského průmyslu Itálie. Při vernisáži promluvil také honorární konzul ČR v Udine Paolo Petiziol či starosta družebního města Franco Constantini: „Náš starý sen se začíná realizovat,“ vyznal s italským temperamentem.  Jeho slova potvrdil i starosta Zdeněk Pánek: „Spolupráce mezi oběma městy není jen formální, máme mnoho společného. Před sedmi lety se bystřická delegace, složená ze zástupců města, vydala do neznámého italského města San Giovanni al Natisone.  Dnes už fungují kontakty v praxi, průmyslové školy se pravidelně navštěvují, podporujeme spolupráci mezi konkrétními podniky,“ doplnil Pánek.  

 Pozoruhodným počinem praktické spolupráce je první společná výstava.  Vedle židlí špičkových italských designérů nechybí ty tonetovské, oceněné na výstavách a soutěžích. Kovonax představil především svou retro kolekci kovového nábytku. Hlavním lákadlem italské části výstavy je kopie velkého křesla pro papeže  Benedikta XVI.  Anabázi výroby speciálního křesla, na níž se podíleli symbolicky všichni členové sdružení ASDI, přiblíží návštěvníkům videonahrávka a informační materiály v českém jazyce.

Výstava v této podobně potrvá do 3. června. Poté bude pokračovat s novými exponáty současného českého nábytkového designu až do 29. července.

foto zde : https://www.rajce.net/a6385546