Zahrada se těší na první obyvatele

17.09.2012 20:37

Bystřice pod Hostýnem ( emi ) - Centrum pro seniory Zahrada otevřelo své dveře veřejnosti. Novostavbu si přišly prohlédnout desítky návštěvníků, mezi nimi i budoucí nájemníci. Zařízení je určeno zejména seniorům, kteří nejsou schopni vést samostatný život ve svém domácím prostředí.

fotogalerie zde :  https://www.rajce.net/a7091661

„Dáváme přednost těm, kteří potřebují nejvíce péče, se čtvrtým stupněm invalidity, ale šanci mají i ostatní, “ připomněla ekonomka Naděžda Nováková. Během října přijme zařízení první čtyřicet dva  obyvatele, vrchní patro se bude otevírat od nového roku. „Domov se zaplní bez problémů, klienti pocházejí nejen z Bystřice, ale i z okolních obcí,“ dodala Nováková.

Vedení domova každou žádost o umístění zvažuje individuálně.  „Evidujeme manželské páry s rozdílnými stupni nebo klienty s nízkým stupněm, jejichž stav se může natolik zhoršit, že jim vznikne nárok na ubytování,“ potvrdila ředitelka Šárka Jelínková. Současně vyvrátila fámy o rozdělování pracovních míst. „Přijímali jsme i uchazeče z úřadu práce, v řadách zaměstnanců jsou zastoupeny všechny věkové kategorie, “ shrnula Jelínková.

Obecně prospěšná společnost Centrum Zahrada vznikla v roce 2011. Zařízení se nachází v okrajové části města v blízkosti sídliště, s výhledem do zahrádkářské kolonie. Základní kámen byl položen před dvěma lety. Dvoupodlažní budova s bezbariérovým přístupem má samostatnou vyvařovnu s jídelnou, ke společným prostorům patří kulturní místnosti s kuchyňkou, nezapomnělo se ani na kapli.  Řadu jedno i dvoulůžkových pokojů  doplňují místnosti určené k péči o klienty. Ke komplexu patří venkovní atrium a hospodářské stavení.

„Poděkování patří  Zlínskému kraji, který nám  při rozjezdu pomohl mimořádnou účelovou dotací ve výši pět set tisíc korun na dovybavení a provoz,“ vzkázala ředitelka Jelínková.