„Zachraňte svoje kino!“ vzkázal režisér Jasný v Bystřici

21.10.2012 19:34

Bystřice pod Hostýnem ( emi ) - Režisér světového formátu zavítal do Bystřice pod Hostýnem. Na setkání s názvem Jasně, Vojtěch Jasný! pozval „ dobrého rodáka“ filmový nadšenec Vítězslav Tichý. Ten již řadu let pořádá festival Filmový Tesák, který navštěvují významné osobnosti české kinematografie. Po režisérovi Jiřím Krejčíkovi se o své životní zkušenosti podělil šestaosmdesátiletý Vojtěch Jasný.  

„Zvuk, zapněte zvuk ! Bez hudby to není ono. Zaostřit!“ dirigoval projekci ceněného trezorového filmu slavný režisér. Bohemian rapsody neboli Česká věta uchvátila návštěvníky bystřického kina melancholickými obrazy, přírodními scenériemi, které jako by ani nepocházely ze zeměkoule. „Najdu záběry, který nikdo nenajde, “ vysvětlil režisér. „Vytvořil jsem filmovou báseň, u které jsem vyplakal celou duši. Jenom se dívat a cítit…“ vzpomněl na dokument natočený těsně před jeho odchodem do exilu v roce 1969. Jeho filmová práce pak pokračovala především ve Spojených státech amerických.

Ke zlatému fondu české kinematografie patří snímek Všichni dobří rodáci zachycující osudy vesničanů z jeho rodné Kelče krátce po druhé světové válce. „Tak jako si Beethoven napsal svou Devátou a Šolochov Tichý Don, já jsem si napsal Rodáky. Ovšem nemohl jsem je točit v Kelči, tam jsem byl pro ně neznaboh, to nešlo,“ vypověděl zapovězený umělec.

Na dotazy publika, do jaké míry hraje ve scénáři roli kouzlo nechtěného, nepředvídaného, zareagoval mírně popudlivě. „Filmové záběry? Žádné nahodilosti! Přesná práce, pochopte, že umění je iracionální, ale to se těžko vysvětluje.“ Nepřetřepávaly se žádné veselé historky z natáčení, přesto režisér připomněl třeba osobnost Jana Wericha. „ Při Kocourovi měl strach, aby film dokončil, řekl jsem mu, že bude ještě dlouho žít.“ Wericha  spolu s Jiřím Sovákem zhlédli diváci v krátké kovbojce Magnetické vlny léčí, kterou Jasný režíroval v roce 1965.

Do Bystřice přijel uznávaný filmař ukázat svou nejmilejší cenu, ozdobenou kamenem z Měsíce, kterou získalo pouze dvanáct režisérů na světě. „ Dělám filmy pro kina a festivaly. Dnes nikdo neumí napsat dobrý scénář, proč máte prázdná kina? Protože se točí špatné filmy. Zachraňte tohle kino, nenechte si ho vzít, jinak zaniknou dobré filmy,“ poslal slavný režisér jasný vzkaz Bystřičanům.

fotogalerie zde : https://www.rajce.net/a7266203