Podhostýnské září prozářily krojované soubory

02.09.2012 19:22

Bystřice pod Hostýnem ( emi ) - První zářijová sobota potěšila všechny přátele lidového umění.  Nádvoří zámku i přes nepříznivé počasí zaplnily pestrobarevné deštníky, ale především různobarevné kroje.   Setkání folklorních souborů pod zamračenou oblohou rozzářila radost ze setkání s přáteli naladěnými na lidovou notu.

 

„Zda je sudý nebo lichý rok, poznáme v Bystřici podle toho, jestli se v červenci koná festival Na rynku nebo na konci léta přehlídka Podhostýnské září,“ zahájil starosta Zdeněk Pánek. Festival trvá jen jedno odpoledne, přesto se připravuje měsíce předem. Pořádající Valašský soubor písní a tanců Rusava pozval tradičně spřátelené soubory ze Vsetína, Starého Města u Uherského Hradiště a Olomouce.  Mezi hosty se nově představila Rómská taneční a pěvecká skupina z Nového Jičína. Temperamentní vystoupení sesterského kvarteta Cikne Čhave vzbudilo v Bystřičanech emoce, romský folklor doprovodil bouřlivý potlesk.  Tklivé melodie cikánských písní doprovodila valašská cimbálová muzika.  Potvrdila se tak živá dramaturgii festivalu, kdy se soubory spontánně domluví a předvedou neobvyklé spojení v premiérovém vystoupení.

fotogalerie zde . https://www.rajce.net/a7005559

Mezi krojovanými nechyběla milovnice folkloru Denisa Mikulíková, která během programu vystřídala hned tři kroje.   „Patřím k domácím Valachům, ale při studii v Olomouci tančím i v souboru Dunajec, jsme takový folklorní experimentátor.“  Co se děje za humny, předvedly divákům dětské soubory. Po odpoledním vystoupení pak pokračovala lidová zábava.