Pobodal ženu, teď je pod drobnohledem soudních psychologů

03.07.2012 22:48

 

Bystřice pod Hostýnem, Zlín (ome) – Začátkem března otřásla nejedním obyvatelem Bystřice pod Hostýnem zpráva o brutálním napadení ženy. Policisté pachatele ihned zadrželi a žena byla převezena do kroměřížské nemocnice. O necelé dva měsíce později Bystřicí kolovaly zprávy, že byl muž propuštěn a je vyšetřován na svobodě. Jak daleko se kriminalisté ve svém pátrání dostali? A je muž opět mezi námi?  

 

ZNALECKÉ POSUDKY URČÍ PŘÍČETNOST PACHATELE

Vyšetřovatelé se stále zabývají myšlenkou, že motivem pro spáchání trestného činu byla krádež peněženky. Přesto se hlavní pozornost soustředí na zkoumání duševního zdraví pachatele. „Podle všech informací byl v době spáchání trestného činu psychicky nemocný. Jakou chorobou trpěl či trpí vám ale sdělit nemohu,“ řekla neurčitě Jana Macalíková, mluvčí policie.

Muž byl jednu dobu hospitalizován na psychiatrii, posléze se léčil, respektive měl se léčit pouze ambulantně. Na základě těchto informací si nechali kriminalisté vytvořit znalecké posudky, které měly zjistit, zda byl muž v době útoku příčetný. Přesnou diagnózu však policie nechce zatím prozradit. „Tito nemocní lidé by měli být pod neustálou kontrolou. Chodit na pravidelné terapie. Jen neustálým dohlížením se nic podobného nebude opakovat,“ vyjádřila kritiku nad stylem léčby psycholožka z Bystřice pod Hostýnem Klára Janečková.      

   

JE PRAVDĚPODOBNÉ, ŽE TRESTNÝ ČIN ZOPAKUJE


„Muž je stíhán vazebně. Pokud někdo tvrdí, že je na svobodě, šíří pouze fámy. Byl obviněný z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu a soudce akceptoval náš návrh na vzetí do vazby. Tam je pachatel dodnes,“ vyvrátila pověsti Macalíková.

V případě, že by se muž dostal na svobodu – byl by uznán za nepříčetného a po jisté době hospitalizace v psychiatrické léčebně by se vrátil domů – hrozí podle psycholožky Janečkové možná recidiva. „Je velmi pravděpodobné, téměř jisté, že by k podobnému útoku došlo znovu. Takový pacient nemá motivaci přestat, ovládat se a nevysadit si medikamenty znovu,“ je přesvědčena Janečková. „Po podobné příhodě nastává daleko větší riziko, že se bude hrůzný výjev opakovat. Je rozdíl, když zdravý člověk v afektu žárlivosti napadne soka nebo zaútočí duševně nemocný, u něhož se nemoc nedá zcela vyléčit,“ dodává psycholožka.  

 

Diskusní téma: Pobodal ženu, teď je pod drobnohledem soudních psychologů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek