Oprava autobusových zastávek u vlakového nádraží

05.06.2012 18:18

V loňském roce proběhla rekonstrukce s dobrou myšlenkou přiblížení autobusů blíže k cestujícím z vlaků. Myšlenka je to vynikající. Leč provedení z hlediska funkčnosti je tragické. Architekt, který tuto nefunkční slátaninu vymyslel, by měl okamžitě opustit místo. Z estetického hlediska není novému přestupnímu místu co vytknout. Kdežto z funkčního hlediska se jedná o naprosto nepovedený paskvil. Shrnu do několika bodů.

 

Točna je příliš úzká. Pokud nastane situace, kdy bude na Hostýně nějaká pouť a bude potřeba přistavit více autobusů, tyto se nemají kde otočit, jelikož kolem autobusu odbavujícího cestující na prvním nástupišti již nic neprojede.

 

Dále není vytvořeno výstupní místo, kde by autobus mohl bezpečně zastavit a nechat vystoupit cestující tak, aby mohli vystoupit přímo na chodník mimo vozovku, a to oběma dveřmi.  Stávající řešení toto neumožňuje.

 

Nástřešek nad nástupišti je doslova tragický. Dosahuje nedostatečné výšky a je jen otázkou času, kdy jej nějaký autobus při najíždění těsně k nástupišti poškodí. Už starší typy autobusů se pod něj nevejdou a ty nové jsou ještě vyšší. Jeho šíře je navíc pro smích, protože pokud při dešti fouká vítr, tak vás absolutně neochrání. Při projektování byly vzaty v úvahu pouze sobecké estetické zájmy architekta před funkčností.

 

 Jen se bojím, že při plánované rekonstrukci hlavního autobusového nádraží  dojde k naprosto stejné situaci, jaká nastala na vlakovém nádraží, což se postupně potvrzuje. Nástřešek na nástupišti je příliš nízký. Odpovědní činitelé byli na tuto skutečnost upozorněni, ale arogantně toto přehlíží.  Nastane- li situace, kdy na nástupišti budou stát dva autobusy za sebou a ten druhý v pořadí bude vyjíždět, tak při ostrém zatočení při objíždění zachytí střechou o nástřešek.  Autobus totiž vybočuje mimo obrys a dostane se nad nástupní hranu,  na to se „jaksi“ zapomnělo. Navíc  budou lidé při odbavování vystavení dešti, jelikož nástřešek nepřesahuje nástupiště. 

Nechápu, jak někdo mohl schválit něco tak nedomyšleného a nepromyšleného do detailů. Svědčí to o naprosté nekompetentnosti odpovědných lidí a jejich  diletantskému přístupu k věci.

Autor článku si nepřál být uveden, jméno je redakci známo